Рубрика: Астрономија и астронаутика
ИСОН – мистериозната комета
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Кометата Исон го започна својот пат од Ортовиот облак и приближувајќи се сè поблиску до Сонцето, во месец ноември во раните утрински часови можеше да се набљудува со голо око, дурбин или со телескоп некаде во правец на југоисток. Доколку го завртеше кругот околу Сонцето без да се распадне, во наредните два месеца кометата требаше да има извонреден сјај, засенувајќи ја дури и Месечината. Но, тоа се чини не беше нејзината судбина. Во овој напис дознајте повеќе за кометите општо, за ИСОН и за тоа кои се првите процени за нејзината судбина.

Клучни зборови:

Фотографија на ИСОН направена во месец април 2013-тата

Вака ќе изгледаше ИСОН ако преживееше, но таа не ја издржа блиската средба со Сонцето

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.