Рубрика: Електроника
Тајмер
Автор: Благоја Ѓаковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Со целиот уред управува познатото интегрирано коло 555. Интегрираното коло NE555 е предвидено за генерирање и обработка на временски променливи напони и импулси па затоа се нарекува и IC-тајмер.
Тајмерот е уред кој има можност да вклучува или исклучува уред после одредено време. Дали ќе врши вклучување или исклучување, ќе зависи од употребените контакти од релето.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.