Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Тајмер со NE555
Автор: Слободан Таневски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Тајмерот е временски прекинувач - тој по одредено, однапред дефинирано време ќе вклучи или ќе исклучи некој електричен уред (светилка, мотор, радио, ТВ...). Може да се изработи на различни начини, а еден од најчестите е со помош на интегрираното коло NE555. Во текстот што следува ќе ја најдете основната теорија за принципот на работа и пресметка на тоа коло, како и комплетно решение за изработка на едноставен тајмер со време на вклучување/исклучување според потребите на градителот/корисникот.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК338
ИК NE555 Релеј 12V
 

 Тајмерот во изведба на нашиот читател Јован Шикалоски од Охрид

 Тајмерот во изведба на нашиот читател Јован Шикалоски од Охрид

 Тајмерот во изведба на нашиот читател Јован Шикалоски од Охрид

 Тајмерот во изведба на нашиот читател Јован Шикалоски од Охрид

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.