Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Основи на дигиталниот свет
Автор: Благој Ќупев
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 2/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Денес, кога технологија е на високо ниво сè почесто се среќаваат уреди кои во своето име го содржат зборот "дигитален". Така, може да набавите дигитален телевизор, дигитален радиоуред, дигитален часовник итн. Ова име навлегува во сè поголем број уреди кои нè опкружуваат. Секако дека голем број од потрошувачите не разбираат што означува овој поим, но сепак, мислат дека ако купат уред кој е дигитален, купиле нешто што е најново и најдобро. Често пати ова е точно и означува дека дадениот уред е збогатен со напредни можности кои уредите што не се дигитални не ги поседуваат. За таа цел, со овој текст ќе се обидам на читателите на ЕМИТЕР кои не се запознаени со овие поими, да им објаснам што значи еден уред да биде дигитален и што, всушност, значи да се користат предностите на дигиталниот свет во споредба со аналогниот.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 2/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.