Рубрика: Електроника
Прецизен напонски стабилизатор µA723 (прв дел)
Автор: Дејан Трпески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


µA723 е еден од првите напонски стабилизатори (Н.С.) кои се појавиле на пазарот произведен од Fairchild Semiconducator. Истото коло го произведуваат речиси сите светски производители кои користат различни ознаки меѓу кои LM723, MC1723, L123, RC723, SG72, ULN2723 и др. Иако ова коло е меѓу првите Н.С. и денес често се користи благодарение на неговата флексибилност во поглед на примената и добрите технички карактеристики. Некои од нив и до денес останале ненадминати.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.