Рубрика: Електроника
Проект: LED VU метар
Автори: Игор Додевски, Александар Арсов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/1995.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во оваа прилика, ќе се запознаеме со интегрираното коло UAA180 како драјвер за светлечки диоди и една негова практична примена како индикатор за јачина на излезниот сигнал од домашните аудио-уреди.

Ова интегрирано коло е специјален побуден склоп за низи на LED, а всушност претставува усовршено IC на UAA170, па може да се употреби во слични склопови како и UAA170. Важна разлика помеѓу овие два кола е тоа што UAA180 може да побуди само 12 LED (три групи по четири), кои не светат одделно туку во низа, чија должина е пропорционална на влезниот напон. Доколку е потребна низа од повеќе од 12 диоди, тогаш соодветното проширување може да се постигне со нанижување на повеќе UAA180 кола.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/1995. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.