Рубрика: Информатика
ИСЕФ Интел во чест на науката и техниката
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Секоја година, околу 7 милиони средношколци од целиот свет развиваат сопствени оригинални истражувачки проекти коишто ги претставуваат на повеќе локални научни натпревари со надеж дека нивниот, токму нивниот проект ќе се пробие сè до финалниот Меǵународен саем за наука и инженерство на Интел, програма на Друштвото за наука и јавност (Society for Science & the Public). Само најдобрите – од 1600 победници на локалните, регионалните, државните и националните натпревари – се поканети да учествуваат во оваа еднонеделна манифестација која ја слави науката, техниката, инженерството и математиката. На настанот, овие млади иноватори имаат можност да споделат идеи, да ги презентираат нивните врвни истражувања, при што меѓусебно се натпреваруваат за можноста да се здобијат со некоја од наградите и стипендиите, чијашто вкупна вредност надминува 4 милиони долари.

Од отворањето на овогодинешниот ИСЕФ

Скен од тестот за Проектот за самодвижечки автомобил на на Јонут Будистеану

Најдобрите тројца на ИСЕФ

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.