Рубрика: Аеронаутика
Air Tractor AT-802
Автор: Перица Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Шумските пожари отсекогаш задавале главоболка и претставуваат дел од летното секојдневје. Едни од главните сили за гаснењето на шумските пожари се воздухопловите кои се специјално наменети за такво дејство. По многуте шумски пожари во Македонија во текот на 2007 и 2008 година Владата на Р.Македонија набави 3 специјализирани авиони за гаснење пожари од типот Air Tractor AT-802A и тие станаа оперативни есента 2009 г. Станува збор за навистина специфичен авион кој е многу ефикасен во борбата со шумските пожари. Прочитајте повеќе за него во текстот што следи.

Клучни зборови:

AT-802 слетува на бетонска писта

Поглед од AT-802 во приод при гаснење на пожар

AT-802 полетува од вода

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.