Рубрика: Медицина
Штетна ли е сончевата светлина?
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2013.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Се случува во текот на зимата да се чувствуваме безволно и изморено, често депресивни и со недостаток на енергија. Со истражувања е утврдено дека луѓето кои живеат во земји со малку сончеви денови почесто патат од депресија, несоница и од други здравствени тегоби. Зошто?! Причината за тоа може да се крие, меѓу другото, и во недостаток на сончева светлина бидејќи нашето психофизичко здравје е зависно од сонцето и се смета дека сите овие појави се поврзани со недостаток на сончева светлина. Други истражувања, пак, тврдат дека зрачењето и изложувањето на сонце е штетно. Што е точно? Штетна ли е сончевата светлина?

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2013. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.