Рубрика: Медицина
Практична примена на ТЕНС
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Апликацијата на електрични струјни импулси на болното место, а со цел да се редуцира болката, не е новина. Првите записи за примена на електрицитет датираат уште од стара Грција (63 г.пр.н.е.) кога грчкиот лекар Сцрибониус Ларгус ја опишал постапката на ставање електрична риба на болното место. Правилното регионално поставување на електродите и правилното одбирање на електричните параметри на стимулаторот се основен предуслов за негово успешно користење. Затоа по успешната градба на нашиот ТЕНС-уред, објавен во претходниот број, следат совети за негова правилна примена.

ТЕНС стимулаторот може да се користи за редуцирање на болката, за стимулација на нерви со намалена спроводливост и стимулирање на електро - акупунктурни точки. Главен предуслов за успешната експлоатација на стимулаторот е неговата правилна употреба.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.