Рубрика: Физика
Енигмите на времето (3. дел): Патување во иднината
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Темата "патување во времето" отсекогаш била популарна научна фикција, меѓутоа, за современата наука тој феномен има и своја сериозна страна. Имено, почитувањето на тој феномен е важна компонента во настојувањето на науката да конституира унифицирана теорија во физиката. Па, дали реално може да се изгради временска машина која ќе транспортира човечко суштество во минатото или во иднината?

Во претходните написи видовме дека најдоброто толкување на времето произлезе од физичарите, според кои времето е екстрадимензија во простор-временскиот континуум - ЕМИТЕР бр. 6/12: "Енигмите на времето (1. дел) и ЕМИТЕР бр. 7-8/12 (2. дел). Но, таквата дефиниција на времето го отвора прашањето за тоа дали може да се патува по димензијата време, како што тоа може да се прави по просторните димензии? Таа тема со децении се наоѓала подалеку од рамките на вистинската наука, меѓутоа, таа сепак има и своја сериозна страна за науката. Имено, потполното разбирање на тој феномен е важен придонес во настојувањето на современата наука да конституира унифицирана теорија во физиката и со тоа да го оствари повеќегодишниот сон на научниците.
Во наредните два написа токму таа тема е на "дневниот ред", и тоа во овој напис темата "патување во иднината", а во наредниот напис тематa "патување во минатото"

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.