Рубрика: Електроника
Симулација на електронски кола со LTspice (5): Практични примери
Автор: Емилијан Иљоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во изминатите 4 продолженија, се обидов да ве воведам во светот на симулацијата преку анализа на можностите на извонредниот LTspice. Но електрониката со сета своја сложеност секогаш се сведува на практика, па затоа во ова последно продолжение ќе обработам два практични примера со надеж дека тоа ќе ве поттикне да продолжите да ги усовршувате вашите вештини на ова поле.

Електроничарите се чудна сорта, тоа ви го кажувам од искуство. Тие прво ќе го склопат уредот кој го набавиле во форма на "кит", за на крај да го прочитат упатството за монтажа, не дека им притребало тоа од техничка страна, туку ете, од "бес" да најдат некоја правописна грешка во истото. Па затоа, без многу одложување, ќе ви ја презентирам практичната страна на работата со LTspice и се надевам дека тоа ќе ги разгори вашите "електроничарски" страсти и ќе ве поттикне да ги прочитате и претходните продолженија на овој серијал.

Клучни зборови:

Анализа на астабилен мултивибратор со LTspice

Анализа на линеарно коло во LTspice

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.