Рубрика: Астрономија и астронаутика
Ударите на џиновски астероиди не биле реткост во минатото?
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Заклучокот од едно од последните меѓународни истражувања, кое го спроведе НАСА во соработка со повеќе меѓународни научни центри, вели дека судирите со гигантски астероиди, чија величина е колку онаа на астероидот кој ги уби диносаурусите, во минатото, пред повеќе милијарди години, биле почести отколку што тоа досега се претпоставуваше. Истражувачкиот тим вклучува научници од Универзитетот Пердју од САД, Карловиот универзитет од Прага, Чешка Република, Опсерваторијата на Азурниот Брег во Ница, Франција и Академија Синика од Тајпеј, Тајван.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.