Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Телефонска линија и телефонски апарат
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2012.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Од сите електрични апарати што ги имате во својот дом, телефонот е еден од наједноставните за приклучување. Телефонската врска до вашиот дом не се менува речиси цел век, што значи, ако имате старински телефон, кој сега е антиквитет, тој може сè уште добро да функционира.

Често пати се јавува потреба за проверка на телефонската линија или поправка на телефонскиот апарат или, пак, за приклучување на некој електронски уред на телефонска линија. Во сите овие ситуации потребно е добро познавање на принципите на телефонските комуникации, вклучително и сите работни напони, струи и фреквенции. Ако ви недостасуваат знаења од оваа област тогаш прочитајте го овој напис.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2012. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.