Рубрика: Електроника
Напонски стабилизатор LM 317
Автор: Блаже Јуруковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3-4/1996.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Развојот на технологијата и потребите на пазарот за стабилизатори со мали форми, прецизни карактеристики и ниски цени ја условија појавата на монолитните стабилизатори на напон. Денес овој вид на стабизатори наоѓа широка примена како во лабораториските уреди за напојување така и во секој апарат каде е потребен стабилен напон независно од промените на влезниот напон, од промените на излезната струја и од промените на работната температура. Во контекст на ова во следниов текст ви ги нудиме карактеристиките и основните апликации на еден од најупотребуваните стабилизатори од овој тип LM 317.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3-4/1996. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.