Рубрика: Електроника
Антенски засилувач за куси бранови
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За квалитетен прием на сигнали во подрачјето на куси бранови потребна е антена со големи димензии. Корисниците на ова браново подрачје редовно се судираат со проблемот каде и како да ја постават. Антенскиот засилувач, претставен во овој напис, овозможува квалитетен прием и со значително помали димензиии на антената.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1138
Печатена плочка: ППК1139
Транзистори: BF247B, 2N5108, BF245A

променлив кондензатор 500pF (или 2x250pF)

 
Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.