Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Каскадни засилувачи
Автори: Наташа Божиновска, Зоран Тасиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Готов засилувач како филтер на опсег на фреквенции

Основните видови засилувачи, опишани во претходниот број на ЕМИТЕР, се користат и за некои други цели, коишто можат да ги постигнат. Во синџирот на аудиозасилувачите, тие можат да ја извршуваат функцијата на регулација на јачината на сигналот, да бидат филтри со коишто се формира фреквенциската карактеристика, како и некои други функции. За таа цел, тие можат да бидат едностепени, или да се врзуваат во каскада.

Засилувачите во каскада можат меѓусебно да се поврзуваат на три начини: со капацитивна спрега, со директна спрега и со трансформаторска спрега. По теоретското разгледување на овие три каскадни поврзувања ќе разгледаме и два практични примера: предзасилувач-филтер за глас и малошумен микрофонски предзасилувач. Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК309
Печатена плочка: ППК310
Транзистор: BC549 или сличен
 
Клучни зборови:
Готов засилувач како филтер на опсег на фреквенции

Готов засилувач како филтер на опсег на фреквенции

Готов предзасилувач со мал шум

Готов предзасилувач со мал шум


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.