Рубрика: Информатика
Ин мемориам Макс Метјуз – "таткото на компјутерската музика"
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Макс Метјуз, кој почина на 21 април во Сан Франциско, на возраст од 84 години, е пионер на дигиталнта музика. Тој не е првиот кој направил мелодија на компјутер, но негова била првата популарна музичка програма (наречена MUSIC и промовирана во 1957 г.)и тој е учесник во еден од навистина најкреативните компјутерски перформанси. Daisy Bell (Велосипед изграден за двајца) во 1961 г. станала првата песна што ја "пее" компјутер. Метјуз го програмирал аранжманот, а двајца инженери од Bell Labs, John Kelly и Carol Lockbaum, направиле за првпат вистинска компјутерска песна.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.