Рубрика: Автомобилска техника
Заштеда на гориво
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Фактички нашиот автомобил секогаш има поголема потрошувачка на гориво од наведената во неговото упатство (доказот за тоа во некоја друга прилика). Се поставува прашањето како можеме фактичката потрошувачка да ја намалиме и барем да ја доближиме до декларираната, па дури и како можеме да ја "надмудриме" фабриката и да потрошиме помалку гориво од она што таа го има декларирано. Ќе наведам неколку корисни совети со кои ќе ја намалите потрошувачката на гориво на вашиот љубимец.

Ако нашиот автомобил е стар и неодржуван, запустен, ако го поправаме и сервисираме според методот "поправи откако ќе застане" и притоа имаме "тешка" десна нога и ако не внимаваме на него за ништо, тогаш сигурно е дека тоа ќе се одрази на многу нешта меѓу коил : и на енормно наголемената потрошувачка на гориво. Редовното сервисирање е неопходно за мала потрошувачка на гориво, а домаќинското користење на автомобилот, исто така. Ќе наведам уште неколку поважни причини кои доведуваат до наголемена потрошувачка и совети во врска со нив со кои сигурно ќе остварите помала потрошувачка на гориво.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.