Рубрика: Медицина
Ако модерниот човек е попаметен, зошто му се намалува мозокот?
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Мошне интересен е фактот дека во текот на два милиони години човечкиот мозок ја менувал својата зафатнина. Прво се зголемувал, а потоа почал да се намалува! Истражувачите дошле до откритие дека во последните 20 000 години неговиот волумен се намалил од 1500 на 1350 кубни сантиметри, односно неговата зафатнина изгубила со годините, дел колку едно тениско топче. Ако модерниот човек е поумен, зошто му е помал мозокот?

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.