Рубрика: Медицина
Зошто не треба да земате антидепресиви
Автор: Калина С. Андонова
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Една американска здравствена организација во 2010 година објави список на често препишувани лекови кои се поврзуваат со невообичаено висок број на случаи на насилство. Меѓу нив се и антидепресиви, антипсихотици и стимуланси кои се користат при нарушување на вниманието со хиперактивност.

Според истражувачите низа насилни појави во САД и во Канада се доведени во врска со антидепресивите. Поради потенцијалното наведување на пациентот на несовесни и агресивни дејствија кон себе или кон другите, на производителите на психотропни лекови во многу земји им е наредено на кутиите со вакви лекови да се нагласат соодветни предупредувања. Прочитајте зошто и како да се справите со депресијата без земање таблетки.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.