Рубрика: Електроника
Адаптер за напојување и полнење на USB уреди во автомобил
Автор: Петар Аврамовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Голем број на електронски уреди: мобилни телефони, iPnone, iPod, mp3 плеери, дигитални фотоапарати, различни полначи за батерии итн. користат USB приклучок за својата работа или надополнување на своите батерии. Предложениот адаптер за напојување и полнење на USB уреди е наменет за употреба во автомобил. Уредот е компатибилен со сите електронски уреди кои се предвидени за работа или надополнување преку напон добиен од USB портата.

Адаптерот за напојување и полнење на USB уреди има задача да го намали напонот од автомобилскиот акумулатор (12 – 14,2V) на вредност од 5V (±5%). Максималната струја која може да ја обезбеди една USB порта изнесува 500mA. Поради евентуалната потреба од приклучувањето на два или повеќе USB потрошувачи, вредноста на излезната струја кај овој адаптер може да се менува до максимално ниво од 1500mA.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1109

ИК: MC34063A (KA34063)

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.