Рубрика: Електроника
Школа за електроника: Шмитов тригер
Автор: Кирил Крстевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Ова коло често се користи во разни апликации каде што е потребно да се изврши некоја акција ако некоја електрична или неелектрична величина достигне определена вредност. На пример: фотопрекинувачи, термостати, коректори на мрежен напон и слично. Едноставно коло со многу примени за аматерски и професионални цели. Единствен проблем: пресметката на елементите. Да се обидеме и тоа да го средиме.

Рубриката "Школа за електроника" е наменета за електроничарите-почетници, но многу корисни работи во неа ќе најдат и оние понапредните. Затоа слободно, преку писмо или e-mail, поставете ги прашањата што ве мачат и предложете ги темите од електрониката за кои сакате да читате на овие страници.

Датотеки за преземање:
* најавете се за да можете да ги преземете датотеките
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.