Рубрика: Електроника
Електронско петле
Автор: Славко Стојковски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Електронското коло од овој проект го нареков "Електронско петле", бидејќи звукот кој го дава на звучникот е сличен со песната на младо петле кога за прв пат ќе пропее. Колото е изработено со познатиот временски тајмер 555 и се надевам дека ќе биде интересно како за почетници, така и за понапредните електроничари. Може да најде примена како ѕвоно за станот или сирена за автомобилот.

Во овој проект е прикажано интересно електронско коло кое можете да го употребите како ѕвонче за влезната врата од вашиот дом или да го монтирате во вашиот автомобил како сирена. Конструкцијата е евтина и едноставна, па затоа е погодна за секој почетник во електрониката, кои со градба на ова коло ќе ја разберат една од можните апликации на тајмерот 555, кој во нашиов проект е конфигуриран да работи во астабилен мод.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1108

ИК: NE555, 7812; Транзистор: BD681 или сличен

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.