Рубрика: Астрономија и астронаутика
Мисијата Планк - чекор поблиску до мистериите на универзумот
Автор: Тања Петрушевска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 3/2011.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


На 11 јануари беа објавени првичните научни резултати од мисијата Планк на прес-конференцијата во Париз. Наодите се фокусираат на најстудените објекти во универзумот, од рамките на нашата галаксија до далечните делови од вселената. Главната цел на Планк е да го набљудува космичкото заднинско зрачење кое се наоѓа во микробрановиот дел од електромагнетниот спектар. Овојпат особено ми е задоволство да пишувам за мисијата која е предмет на мојот магистерски труд. Главниот одговорен за оваа мисија изјави: Ако Вилијам Шекспир беше астроном денес, тој би напишал дека "целата вселена е сцена, и сите галаксии се само актери". Планк ни носи нови погледи и кон сцената и кон нејзините актери, откривајќи ја драмата на еволуцијата на нашиот универзум."

Сателитот Планк се наоѓа на 1,5 милиони километри од Земјата од каде што го набљудува микробрановото космичко заднинско зрачење.

Планк не само што гледа на космичкото заднинско зрачање, туку исто така го гледа сето она што зрачи во микробранова светлина

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 3/2011. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.