Рубрика: Електроника
Мултифункциски автомат за училишно ѕвоно ASB-GE (2)
Автор: Георги Ефтимов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во минатиот број ја анализиравме електричната шема и принципот на работа на овој мултифункциски автомат за училишно ѕвоно. Сега е време да се фатиме за лемилото и да го изработиме и тестираме. Изработката се прави на две печатени плочки, по што следува нагодување и меѓусебно поврзување на двете плочки и надворешните компоненти. На крај следат совети за користење на автоматот и приспособување кон разните распореди на ѕвонење кои се присутни во различни училишта.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК1033
Печатена плочка: ППК1034

ИК: CD4541, CD4017; CD4512, CD4520, CD4071, CD4073, CD4093, MC1455;
Релеи: 12Vdc и 230Vac

 
Клучни зборови:

ППК ASB-01, основен модул на автоматот за училишно ѕвоно

ППК ASB-02, напојување и тајмер за ѕвоното


Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.