Рубрика: Астрономија и астронаутика
Енигмата на кометите
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 12/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Научниците констатирале голема прекубројност на комети во т.н. Ортов појас, стациониран далеку во надворешноста на Сончевиот систем. Тоа ги навело на идеја дека можеби некои од тие комети се формирале во други региони, но се "заробени" од страна на Сонцето! Најновата компјутерска симулација покажа дека такво сценарио е можно.

Клучни зборови:

Само мал дел од кометите во Сончевиот систем влегуваат длабоко во неговата внатрешност и тогаш тие се видливи и со голо око.

Останатиот огромен дел од кометите е невидлив бидејќи сето свое време го поминуваат во далечен темен и студен простор.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 12/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.