Рубрика: Електроника
Едноставен конвертор на температура во напон
Автор: Слаѓан Митиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 5/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Оние кои се занимаваат со дизајнирање и склопување на електрични кола сигурно имале често потреба да ја измерат температурата на поедини компоненти. За таа цел постојат комерцијално достапни термометри, било како независни уреди, било како проширување на стандардниот дигитален мултиметар. Голем број од тие уреди имаат широк температурен опсег, од 200°C или повеќе, но за жал се прилично скапи. Ако се користат само повремено, тешко дека може да се оправда инвестицијата во еден таков уред. Термометарот кој ќе го опишеме овде е многу едноставен, има мал број на компоненти кои можат да се најдат во секоја продавница за електроматеријали, па така можат да го направат и оние кои немаат големо искуство во електрониката. Температурниот опсег на овај конвертор е -30°C до +120°C, што е доволно за голем број примени.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 980504
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 5/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.