Рубрика: Електроника
Универзална плочка за напојување на излезни засилувачи
Автор: Дејан Трпески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Независно од својата конструкција, секој излезен засилувач содржи: мрежен трансформатор, мрежен насочувач (грецов спој) и електролити за филтрирање. Решението на плочката за овој случај кое ви го нудиме овде, е употребливо скоро за сите излезни засилувачи со симетрично напојување. На плочката има место за вкупно шест електролити, чија вредност и номинален напон се бираат според потребите. Се разбира дека наместо предвидените шест, можат да се употребат четири или два електролити, зависно од нивниот капацитет и моќноста на засилувачот.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 980710
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.