Рубрика: Електроника
Тестер за диоди
Автор: Благој Ќупев
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/1998.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Често пати ни се случува да имаме некоја диода за која не сме сигурни дали таа е исправна или не. Исправноста на диодите може да се провери на ралични начни. Во поново време секој мултиметар има можност за брза проверка на диодите, но ретки се оние инструменти кои можат да измерат некои по специфични параметри како на пример зенеровиот напон на зенер диодите, или напон на PN преминот на диодата за дадена струја.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: 980709
Печатена плочка: 980709
 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/1998. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.