Рубрика: Информатика
Intel Light Peak
Автор: Зоран Ивановски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


RS232, Centronics…USB, USB 2.0, FireWire…USB 3.0…конечно и Light Peak. Заборавивме нешто помеѓу? И да сме, не е битно. Битно е дека брзината на комуникацијата буквално достигнува светлосна брзина! Каде ли е крајот?

Крајот и не можеме да го предвидиме. Одвај сме на почетокот на една нова ера на комуникациите, каде што брзината, фигуративно речено, е светлосна. Оттука и називот – Light Peak (светлосен врв, слободно преведено). Но, не и без смисла, ако знеме дека зад овој назив се крие комуникација со периферните уреди преку оптички влакна.

LightPeak во акција

Картичка со LightPeak контролер

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.