Рубрика: Астрономија и астронаутика
Прва светлина за Сончевата динамичка опсерваторија
Автор: Невенка Стојановска
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Астрономите кои бараат начини за предвидување на соларните бури неодамна го примија првиот бран од мноштвото нови податоци кои доаѓаат од новиот сателит, Сончевата динамичка опсерваторија (СДО), која проработе кон крајот на април. СДО беше лансирана на 11 февруари и чинеше 856 милиони американски долари (во оваа сума се вклучучени и првите пет години на работење). СДО претставува прв чекор во програмата на НАСА именувана "Живот со ѕвездата", која е наменета за подобро разбирање на механизмот на сончевите магнетни бури.

Уметнички приказ на СДО

Една од првите фотографии на СДО

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.