Рубрика: Астрономија и астронаутика
Маглината Еским
Автор: Билјана Дијанисиева
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 9/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Маглината Еским е типичен и совршен пример за планетарна маглина. Овие објекти се создаваат кога ѕвезда со димензии слични на нашето Сонце ќе дојде до завршните фази од својот животен век, кога материјата од надворешните слоеви ја отфрла во околната средина, а на местото на некогашната сјајна ѕвезда останува само нејзиното јадро – белото џуџе. Ваква судбина ќе има и нашето Сонце.

Клучни зборови:

Препознатливата фотографија на маглината Еским, направена од вселенскиот телескоп Хабл

Маглината Еским фотографирана преку 12,5-инчен аматерски телескоп.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 9/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.