Рубрика: Телекомуникации
Некои посебни услови за радиоврски на УКБ
Автор: Добре Блажевски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Познато е дека радио брановите кои припаѓаат на повисоките фреквентни подрачја (VHF, UHF, SHF) не се одбиваат од јоносферата. Токму зарди тоа, не постои просторен бран со кој би можело да се овозможат врски на поголеми растојанија. Површинскиот бран од друга страна е многу малку изразен заради високите фреквенции. Кога станува збор за фреквенциите од наведените фреквентни подрачја, често се вели дека радио врска е можна во границите на оптичката видливост. Но, постојат услови кога на овие фреквентни подрачја може да се оствари радио врска и на многу пати поголеми растојанија од вообичаените.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.