Рубрика: Телекомуникации
Одржување на радиоврски со ниско поставени антени
Автор: Владимир Ковачески
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1-3/2019.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Колку ниско може да биде поставена примопредавателната антена, а притоа сè уште да може да се одржуваат радиоврски на оддалеченост од неколку илјади километри? Во продолжение се изнесени моите експериментирања и практични искуства од преку 600 реализирани радиоаматерски портабл активирања од разни локации, при што се добиени изненадувачки резултати.

Општо познато е дека антената е најважниот дел од радиостаницата. При нивното поставување, важи правилото “колку повисоко – толку подобро”. При многубројните портабл активирања со кусобранова радиостаница, од издвоени локации во природа, повеќепати сум правел проби со одржување радиоврски со ниско поставени антени, некогаш заради експериментирање, но неретко и принудно, поради условите на самата локација.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1-3/2019. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.

Статии со слична содржина