Рубрика: Историја и археологија
Монетите на Филип II и Александар III
Автор: Оливер Бранковиќ
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2002.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како што на тетрадрахмите на Филип II во портретот на Зевс може да се препознае ликот на Филип, така и кај сребрените монети на Александар III Македонски во ликот на Херакле може да се препознае самиот Александар. Всушност Филип II и Александар III се првите владетели во Европа кои по примерот на персиските сатрапи (кралеви) ќе почнат на монетите да ги ставаат своите ликови, што ќе го следат и другите владетели по нив, сè до денес.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2002. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.