Рубрика: Макетарство и моделарство
Вовед во воздухопловното моделарство
Автор: Перица Поповски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Пред да започнеме да зборуваме за воздухопловно моделарство, потребно е да научиме што е всушност воздухопловен модел, каква е таа направа и за што служи?
Воздухопловен модел е направа потешка од воздухот (аеродин) која може самостојно да лета, за разлика од балоните кои се полесни од воздухот и се нарекуваат аеростати.
Постојат голем број на воздухопловни модели кои се разликуваат по својата намена, начин на управување, по физичките закони според кој се одржуваат во воздух, и по начинот на изработка.

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.