Рубрика: Автомобилска техника
Менувач - склоп кој му дава сјај на моторот
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Се поставува едно на изглед логично прашање: која е потребата од преносникот (менувачот на брзини) во моторното возило кога и без него моторот испорачува вртливо движење и тоа во релативно широк дијапазон од околу 700 врт/мин, па сè до околу 6000 врт/мин. Потребно би било само да го пренесеме ова вртливо движење до погонските тркала и може да сметаме дека сме ја завршиле работата. Меѓутоа, со вака концепирана преносна група, возилото нема да профункционира и ќе се однесува како да има само една брзина, четврта или петта. Значи, нешто недостасува. Дали прашањето е добро поставено? Што недостасува?

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.