Рубрика: Електроника
Автоматско вклучување и исклучување на компјутерски периферни уреди APC-1
Автор: Денис Галовски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 1/2003.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


По долготрајна работа често се случува при исклучувањето на компјутерот да заборавиме да исклучиме некој од периферните уреди (монитор, активни звучници, печатач, скенер и слично). Како последица на ова се јавува беспотребно трошење на електрична енергија и можност за оштетување на самите периферни уреди. Истото се случува ако гледаме некој филм или, пак, слушаме музика преку компјутерот, а притоа заспиеме. Тука ви претставуваме еден едноставен уред кој врши автоматско вклучување и исклучување на периферните уреди.

Главни елементи и материјали:
Печатена плочка: ППК806
Релеј: 5V/>50Ω/7A
 
Датотеки за преземање:
* најавете се за да можете да ги преземете датотеките

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 1/2003. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.