Рубрика: Електроника
Светлински прекинувач за флуоресцентна светилка
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Овој склоп функционира како светлински електронски прекинувач, специјално дизајниран за погон на флуоресцентна светилка: нејзино автоматско вклучување при стемнување, и исклучување при разденување. Може да се употреби за автоматско светлинско покривање на разни актуелни надворешни простори, но и како предупредување за евентуален крадец дека станот не е празен во ноќните часови.

Главни елементи и материјали:

Фототранзистор SFH309;
Тиристор BT169D

 

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.