Рубрика: Омнибус
Ум кој не познава граници
Автор: Гоце Постоловски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2010.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Стивен Хокинг е човекот за кој дефинитивно не важи познатата изрека "Во здраво тело, здрав дух". Токму напротив. Во телото кое веќе 4 децении непрекинато изумира живее еден од најоптимистичките духови, најголемите срца на денешнината, генијален ум и пример како умот и свеста можат да бидат посилни од материјалното.

Клучни зборови:

Кога телото и умот се обратно-пропорционални

Култната серија "Ѕвездени патеки" виртуелно ги соочи едни од најголемите умови на човештвото - Ајнштајн, Хокинг и Њутн.

Ослободен од "стегите" на гравитацијата

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2010. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.