Рубрика: Омнибус
Sci-Tech времеплов
Автори: Александар Кондински, Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 6-7/2014.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


За да ја разбереме сегашноста и за да можеме да ја предвидиме иднината, мора да го познаваме минатото. Токму за настаните и личностите од минатото кои своевремено ги имаат поттикнато и насочено науката и техниката во насока што резултира со актуелниве научни и технички сознанија и благодати, станува збор во продолжението на овој напис. Настаните се однесуваат на актуелниот месец, и сигурни сме дека ќе го задржиме вашето внимание. Изборот на настаните и коментарите се на нашите стручни соработници.

Клучни зборови:
" href="https://emiter.com.mk/sites/default/files/sliki/napis/1_emiter_slika4_relativnost.jpeg">

На 30 јуни 1905 г. Ајнштајн го објави трудот "Електродинамичноста на телата во движење"

Комеморативна поштенска марка со Сојуз 11 кој ја започна мисијата на 7 јуни 1971 г.

Во месец јули, поточно на 10-ти, роден е Никола Тесла.

" href="https://emiter.com.mk/sites/default/files/sliki/napis/4_emiter_05.07.1687.jpg">

На 5-ти јули 1687 година Њутн го објавува неговото дело "Математички принципи на природната филозофија"

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 6-7/2014. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.