Рубрика: Енергетика
Perpetuum mobile - дали во денешно време е навистина вечна инспирација? (2)
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во ова, второ продолжение од темата посветена на перпетуум-мобиле, ќе претставам и прокоментирам неколку карактеристични, и, пред сè, едноставни примери кои биле инспирација и ангажман дури и на познати научници (на пр., Леонардо да Винчи) трагајќи по вечното движење. Се разбира, обидите се неуспешни, времето е залудно потрошено, материјалните средства – исто така, а останат е само горчливиот вкус на неуспехот. Исто така, нека овој текст биде сериозно предупредување за сите наивни и брзоплети, технички неписмени ентузијасти, кои си ја поставиле целта практично да го реализираат вечното движење. Тоа е утопија, кула од карти и СЕКОГАШ завршува со разочарување.

Клучни зборови:

Тркалото на Леонардо Да Винчи

Обид за перпетуум мобиле со природен магнет

Обид за перпетуум мобиле во електротехниката

Замисла за добивање на струја од улица

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.