Рубрика: Фототехника
Школа за фотографија: Изберете ја вистинската опрема - објективи
Автор: Емилијан Иљоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 11/2009.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Големата понуда на разна фотографска опрема на пазарот го прави тежок изборот на она што навистина ни е потребно. За да ви ги олеснам маките, во ова продолжение на оваа "мини – серија" во рамките на школата за фотографија, ќе се обидам да ви дадам основни насоки на кои работи треба да се обрне внимание при изборот на најбитниот дел од фотографската опрема - објективот, со цел да извршиме набавка базирана на нашите вистински потреби.

Навистина, мојот фотоапарат, како и многу други, за само стотина евра нуди неверојатна лепеза на можности. Таа има оптички зум со опсег од 1:3,5 а и исто толкав дигитален зум! Уште повеќе, таа има и опција за правење на макроснимки. Значи, сè можам да снимам, од мравка до планина! Едно само не ми е јасно, како мојот фотоапарат со своите 7 или 8 мегапиксели (Mp) не може да направи исто толку остра и квалитетна фотографија како оние кои ги "симнувам" од интернет како заднина, односно "wallpaper" за мојот "десктоп" со резолуција од 1280 x 768 пиксели (околу 1 Mp)?
Одговорите се во текстот што следува...

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 11/2009. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.