Рубрика: Автомобилска техника
Спојки на моторните возила (2. дел)
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Хидродинамичката спојка е типичен пример на вклучно-исклучна и истовремено сигурносна спојка при што пренесувањето на моментот не е на класичен начин преку силата на триење и благодарение на тоа нема потрошни елементи. Или, со други зборови кажано: пренесувањето на силината не се врши преку директен допир на деловите туку посредно, преку кинетичката енергија на маслото со што е постигнат практично неограничен век на траење на спојката. Во секој случај, се работи за интелигентно решение за пренос на силината за кое ќе стане збор во текстот што следува...

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.