Рубрика: Автомобилска техника
Блокирачки и самоблокирачки диференцијали (1. дел)
Автор: Томе Скендеровски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 4/2008.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Блокирачките и посебно самоблокирачките диференцијали се едни од најинтересните склопови за пренос на силина кај моторните возила. Секојдневни се настојувањата овој склоп да се подобри и усоврши. Едно е јасно: нема совршен диференцијал, а колку реалните конструкции на диференцијали повеќе ќе се доближат до идеалниот, толку теренското возило ќе биде попроодно по беспаќата, што за воените возила живот значи, а за тркачкото возило значи дека ќе ја има победата на трката при исти или слични останати перформанси. Извонредно интересна и комплицирана е оваа проблематика како за проектирање така и за имплементација, која во написов, кој е во два дела, ќе се обидам делумно да ја расветлам.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 4/2008. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.