Рубрика: Електроника
Треперливо LED светло
Автор: Н Н
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Еве приказ на едно економично коло за вклучување и исклучување на LED по случен избор. Уредот има минимален број потребни делови и троши само 1mA па може да се напојува и со батерија од 9V. Од ИК 4093 се користаат две NAND порти , па така едно интегрирано коло, кое во себе содржи 4 NAND порти, е доволно за одделна контрола на две LED диоди. Предноста на овој дизајн е тоа што овозможува нагодување и на минималната и на максималната периода на блесоци, а со тоа и на степенот на случаен избор на гаснење и палење....

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.