Рубрика: Информатика
Вештачка "Сива маса"
Автор: Драган Јованоски
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Постои ли вештачка "сива маса"? Постои ли вештачка свест? Ајде да бидам малку попрецизен, може ли да постои машина која може да мисли, одликувајќи се со интелигенција слична на човечката? Ова се можеби прашањата кои длабоко го мачат човештвото, а многубројната научна популација сé уште се обидува да ги разреши мистериите, а и понатаму ќе продолжи. Впрочем, науката деноноќно открива нови научни простори. Можеби некои од вас ќе помислат дека ова е само обична фикција, додека, пак, други ќе си речат, па секако дека постои машина која може да мисли, нели?!...

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.