Рубрика: Астрономија и астронаутика
Небото над Македонија во јули и август
Автор: Андреја Бабамов
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 7-8/2005.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Како што веќе беше најавено во написот "Астрономски настани во 2005 година" (во јануарскиот број на ЕМИТЕР), на 23 јули, точно во 18:52 часот, Сатурн ќе се приближи на само 1 аглова минута од дискот на Сонцето, но сепак недоволно за "средба од трет вид". Заради сјајот на Сонцето, овој настан ќе биде видлив само со посебни инструменти, наречени коронографи (кои се наменети за набљудување на короната, задолжени да ја затскријат заслепувачката фотосфера) или со употребување на посебни филтри. Да ги проследиме и другите астрономски случувања на нашето небо...

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 7-8/2005. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.