Рубрика: Физика
Следни чекори на науката: Енигмата на масата
Автор: Петар Лагудин
Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во

Емитер 10/2006.

Нарачајте го овој број или најавете се за да ја прочитате целата статија.


Во потрага по природата на масата на телата, физичарите разработуваат теорија според која масата е продукт од интеракција на стандардните елементарни честички со еден нов вид поле т.н. "Хигсово" поле. Ако теоријата биде експериментално потврдена со детекција на нов вид елементарни честички, "Хигсови" бозони, тие би можеле да бидат решение за таинствената структура на егзотичната темна материја во вселената.

Клучни зборови:

Ова е само дел од статијата која во целост е објавена во Емитер 10/2006. Нарачајте го овој број за да ја прочитате целата статија, а ако веќе го имате купено електронското издание најавете се за да го прочитате.